Следващите 5 години може да са най-горещите регистрирани някога в света,

...
Следващите 5 години може да са най-горещите регистрирани някога в света,
Коментари Харесай

Експерти прогнозират рекордни горещини през следващите 5 години

Следващите 5 години може да са най-горещите регистрирани в миналото в света, оповести Британската метеорологична работа, представена от Франс прес.

Възможно е температурите да се покачат с 1,5 градуса Целзий до 2024 година

Прогнозите са направени въз основа на проучване на вероятни трендове в климата през идващите 10 години. Предвижда се за всяка година през интервала 2020-2024 година температурата да е с 1,06-1,62 градуса Целзий по-висока от естествената. Рекордът от 2016 година - най-горещата записана в миналото година, евентуално ще бъде усъвършенстван през въпросния интервал.

" Най-новите прогнози за идната петилетка навеждат на мисълта за продължение на стоплянето в сходство с нарасналите равнища на парниковите газове " - съобщи специалистът Дъг Смит. -  " Тези прогнози включват някои неизвестности, само че множеството региони, по-специално в Северна Европа, Азия и Северна Америка, евентуално ще се затоплят. "

Ако не се стигне до огромно вулканично изригване, което да забави стоплянето, блокирайки слънчевите лъчи, междинните температури през идващите 5 години евентуално ще са с 1,15-1,46 градуса Целзий по-високи от тези от прединдустриалната ера. През интервала 2015-2019 година, който е най-горещият регистриран в миналото, междинните температури надхвърляха с 1,09 градуса Целзий тези от прединдустриалната ера.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година планува световното стопляне да бъде лимитирано до под 2 градуса Целзий и даже до 1,5 градуса Целзий до 2100 година спрямо прединдустриалната ера. За задачата е нужно да се понижат неотложно и фрапантно дължащите се на човешка активност парникови излъчвания. Нарастването им обаче не е спряло. Според Британската метеорологична работа има към 10-процентен риск стоплянето през една от годините в интервала 2020-2024 година да надвиши 1,5 градуса Целзий.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР